Sedm důvodů k radosti za rok 2023

První důvod k radosti: kulturní život

Téměř sto lidí přišlo na letošní košt vína spojený s cimbálovou muzikou. Krásná vína, sympatický vinař Jiří Ruibar z Rajhradského klášterního vinařství, skvělá Cimbálová muzika Štěpána Hanuše a vlídná atmosféra rámovala letní večer, který se směl protáhnout. A dál: na unikátní formát zahradního koncertu v Pusté Rybné 161 dorazilo více než padesát lidí od nejmenších po seniory. Byl to krásný letní večer plný prima muziky i vlídných sousedských setkání. Adventní koncert v kostele se konal již potřetí, letos opět se sborem Lipový lístek a vokálním kvartetem Melody fakers. Kostel byl zcela zaplněn a lidé se mohli zahřát výborným punčem a horkou čokoládou. K tomu všemu dvojice divadel, doprovodné programy ve Velrybné… Bylo toho dost. Díky za to!

Druhý důvod k radosti: děti

V březnu 2023 jsme otevřeli klub pro rodiče a děti v prostorách bývalé školy v Pusté Rybné, který dvakrát týdně (od podzimu jednou týdně) nabízí pod organizačním zajištěním Zuzky Benešové a Kláry Hanychové zázemí pro děti a rodiče, hry i rozhovory. Vstup je volný. Pro děti (ale i dospělé) jsme uspořádali také dvě divadelní představení s hercem Sergejem Sanžou z divadla Facka. Díky za to!

Třetí důvod k radosti: dobrovolnictví

Dělat něco jen tak, bez nároku na odměnu, prostě proto, že tomu věříme, že to dává smysl, je základním principem činnosti Spolku. Mnozí naši přátelé a spolupracovníci jdou ještě dál: nejenže přiloží ruku k dílu, ale také obstarají na své náklady mnohé věci, jimiž obohatí naše akce, ať je to skvělá čokoláda od Jiřinky z z Chocco Caffé Litomyšl, tradiční adventní punč od manželů Kautových a mnohé další radosti a dary, na které ani není prostor vzpomenout. Díky za to!

Čtvrtý důvod k radosti: ekumena

Letošní pouťová neděle v Pusté Rybné přinesla také jednu vpravdě historickou událost: vůbec poprvé se z podnětu Spolku sešli křesťané ze všech zde působících církví (Římskokatolická církev, Bratrská jednota baptistů, Českobratrská církev evangelická) ke společné ekumenické bohoslužbě. Setkání se konalo ve zcela zaplněném kostele a v radostné atmosféře. Díky za to!

Pátý důvod k radosti: dobročinnost

Vnímáme jako důležité myslet i na svět kolem nás. Za rok 2023 jste na dobrovolné sbírky při našich akcích věnovali více než 18 tisíc korun. Společně jsme tak podpořili Oblastní Charitu Polička, tolik osvědčeného poskytovatele sociálních služeb v našem regionu, a také nově vznikající domov Pomněnka pro lidi s Alzheimerovou nemocí, který právě dokončuje Diakonie v Novém Městě na Moravě. Díky za to!

Šestý důvod k radosti: růst

Rosteme. Letos jsme pořádali celkem 6 akcí a pravidelné setkávání v klubu Velrybná. Přibývá našich členů, ale také příznivců a lidí, kteří nám fandí a podporují nás. Přijíždějí i z daleka a víme i o těch, kteří se pravidelně vracejí. Je zřejmé, že i díky činnosti Spolku je o Rybné více slyšet v jejím širokém okolí. Je vzácné a milé vidět, že komunitní život, občanská společnost, neziskový sektor, alternativy k mainstreamu jsou něčím, co rezonuje ve stále větším množství lidí. Díky za to!

Sedmý důvod k radosti: naděje do budoucna

„Není se vůbec čeho bát,“ zpívala česky nizozemská písničkářka Loes Van Schaijk spolu s žijící legendou českého folku Honzou Řepkou na srpnovém zahradním koncertu. Rybnou voněl teplý letní večer a slunce se skládalo k západu. Lidé přišli na koncert, ale také na společné setkání. To pokračovalo u sklenky vína nebo u táboráku s kytarou až do noci. Sešla se pestrá směsice místních, chalupářů i návštěvníků z okolí. Tak jsme si to přáli: vytvářet prostor k setkávání komunity, ke kultivaci prostředí, k rozšiřování obzorů. Věříme, že tohle všechno probouzí dobro, zahání strach a vede k naději. Díky za to!

Pavel Hanych, předseda Spolku Krásná Rybná